Инвеститори с интерес към буните във Варна

Снимка: Wikimapia

Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща много голям интерес от страна на желаещи да стопанисват съоръженията. Това разкри в ефира на Дарик областният управител Стоян Пасев.

Има много желаещи да стопанисват брегозащитните съоръжения. Над 50 запитвания има за две от буните.  Едната е на „Траката”, като голям интерес има и към буните на Алея Първа.

Буните, които са публична държавна собственост,  не са ремонтирани откакто са създадени. Прехвърлянето им като собственост на общините или отдаването на концесия са вариантите за подобряване на тяхното състояние.

При отдаване на концесия за срок от 35 години съоръженията могат да бъдат използвани за изграждане на пирсове (кейове) и заведения, посочи Пасев. Според него е възможно концесията да е безплатна до размера на избиване на инвестицията, тъй като строителството във водата е доста скъпо. Изборът на концесионер ще става чрез търг, посочи областният управител. 

Състоянието на бреговете във Варненска област е трагично, а брегоукрепването е един от начините за справяне с този проблем, според Стоян Пасев.

Източник ДАРИК РАДИО ВАРНА
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg