Слънцето поразило Земята с радиация преди 2000 години

Учените са открили доказателства за огромен взрив от слънчева радиация, ударил Земята преди повече от 2000 години.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Резултатът има важни последствия за настоящето, защото слънчевите бури могат да разрушат съвременната технология.

Екипът е открил доказателства в ледниковите ядра на Гренландия, че Земята е била бомбардирана със слънчеви протонни частици в 660ВС.

Събитието е около 10 пъти по-мощно от което и да било подобно, предава Би Би Си.

Слънцето периодично освобождава огромни изригвания на заредени частици и друга радиация, които могат да пътуват към Земята.

Специфичният вид слънчева емисия, съхранена в леда на Гренландия, е известен като слънчевопротонно събитие (SPE). В съвременната ера, когато тези високоенергийни частици се сблъскат с Земята, те могат да разбият електрониката в спътниците, на които разчитаме за комуникации и услуги като GPS.

Радиацията може също да представлява риск за здравето на астронавтите. А пътниците и екипажът на търговски самолети, които летят на голяма надморска височина и в близост до полюсите, като например по трансатлантическите маршрути, могат да получат увеличени дози на облъчване – въпреки че това зависи от много променливи.

Други видове слънчева радиация могат да предизвикат сияние във високата атмосфера и да прекъснат електрическите мрежи.

“Има восокоенергийни слънчеви частици или слънчеви протонни събития. Това са високоенергийните частици, които директно удрят Земята и произвеждат частиците, които измерваме” каза за Би Би Си съавторът на изследването Реймънд Мускълър от университета в Лунд, Швеция.

“Свързани с това са и по-ниските енергийни частици, които достигат Земята обикновено в рамките на 1-4 дни. Те произвеждат геомагнитните бури.”

В момента учените работят върху възможността да разберат колко често се случват екстремните събития, нещо, което може да ни помогне да планираме големи слънчеви бури в бъдеще. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент