ЕС ребалансира отношенията с Китай

ЕС определи план от 10 точки, насочен към ребалансиране на отношенията с Пекин, на фона на нарастващите опасения за китайските инвестиции и влиянието върху критичната инфраструктура, включително новите комуникационни технологии, съобщава АФП.

Европейските лидери ще бъдат помолени да подпишат предложенията, когато се срещнат следващата седмица в Брюксел, като висши представители на властта ги призовават да предприемат действия за защита на ценностите и стандартите на ЕС, като предупреждават, че Китай е “съперник”, както и най-големият търговски партньор на блока.

Решението идва след като САЩ призоваха европейските съюзници да се откажат от плановете си да използват китайската компания Хуауей в проектите си за телекомуникационна инфраструктура, особено при 5G мрежата, твърдейки, че тя може да служи като фронт за шпионаж.

Търговията между ЕС и Китай е на стойност повече от един милиард евро на ден, но вицепрезидентът на Европейската комисия заяви, че ЕС се нуждае от “по-балансирани и реципрочни условия” в икономическите връзки.

“ЕС трябва… по-твърдо да насърчава реципрочността в нашите търговски и инвестиционни отношения, да благоприятства равнопоставените условия и да защитава нашите икономически, социални и политически модели”, каза Катайнен.

ЕС е загрижен за неспособността на Китай да отвори пазарите си за чуждестранни конкуренти и нарушаващото ситуацията влияние на субсидиите за държавните предприятия.

Предложенията от вторник включват мерки, които да подтикнат Пекин да се съгласи с реформите по правилата на Световната търговска организация, особено по отношение на субсидиите и трансферите на технологии. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент