Екзотичната австралийска риба барамунди от четири години се отглежда на суша в Бургас. Това става в единствената у нас акваферма на фирма “Атлантик” АД. Фермата е изградена през 2007 година, а производството на барамунди вече се е наложило на българския пазар. Това заяви за радио “Фокус” Зорница Караманова, ръководител “Аквакултури” в бургаското дружество.
“Първоначалната инвестиция е собствена на фирмата, а през 2008 година кандидатствахме по програма за осигуряване на допълнително оборудване, както и за създаване на работни места във ферма. По програмата “Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта” обучихме 11 служители на фирмата и 15 безработни лица от бюрото по труда.
Те бяха обучени да оперират с ежедневните задължения във фермата, които включват всичко свързано с храненето на рибите, съблюдаване качеството на водата и на всички стойности, които се контролират в рециркулационните системи, в които рибата се отглежда при строго контролирани параметри, както и на всичко свързано с контрол качеството на водата и здравословното състояние на рибите”, обясни Караманова.
Освен европейски средства за обучение на персонал и безработни от фирмата са вложили и европейски средства по програма ФАР за доокомплектоване на самата система и специфично оборудване и биофилтри за биологично филтриране на отпадъчните продукти и басейни за отглеждане на рибата.
“Планираме в бъдеще да изградим друга такава ферма с доста по-голям капацитет и разбира се да използваме европейски фондове за целта”, каза Зорница Караманова. В момента бургаската аквафермата произвежда годишно 20-25 тона от екзотичната австралийска риба.
Барамунди намира пазар изцяло в България, но част от продажбите се правят и в Румъния. Едва след увеличаване на капацитета на аквафермата може да се мисли за европейския пазар. Рибата барамунди е бяла риба, с деликатесно месо и мек вкус, почти без кости.
Тя е богата е на Омега – 3 и Омега – 6 мастни киселини, които са изключително полезни и се усвоява лесно от храносмилателната система, за това се препоръчва и за консумация от деца. Зорница Караманова споделя и една от харесваните от нея диетични рецепти: барамунди, зеленчуци, бяло вино, розмарин и лимон, като приготвянето е на пара.
Тенденцията за намаляване на рибата в Световния океан е причина европейските институции да поощряват изграждането на акваферми. “Това е една сериозна инвестиция, но за да опазим световния ресурс трябва да пренасочим вниманието си към правилното и екологично производство”, каза още Зорница Караманова.
Снимка: Агро.бг
Maritime.bg – Рибарство