ExxonMobil планира още сондажи край Кипър

Американската компания ExxonMobil планира още сондажи в Източното Средиземноморие след като неотдавна откри газ в района.

Две седмици след новината, че компанията е открила третото по големина находище на природен газ в света край бреговете на Кипър, американският енергиен гигант ExxonMobil сега работи по проекти за комерсиализиране на газовите резерви и планира още проучвателни сондажи край острова, според Стивън Грийнли, президент на проучвателното подразделение и вицепрезидент на корпорацията.

Коментарите на Грийнли бяха направени по време на CERAWeek, най-голямата енергийна конференция в света, която събира лидери в индустрията в Хюстън.

“Очевидно току-що обявихме откритието и в момента работим върху неговия размер, като се опитваме да разберем кой е най-комерсиалният начин за разработване на резервите”, каза Гринили за Daily Sabah от кулоарите на събитието, предаде БГНЕС.

Грийнли също потвърди, че компанията ще разгледа още възможности сондажи в региона, като същевременно се ангажира с проекти за монетизиране на запасите на Glaucus-1 по най-доходоносния начин.

Откритието на ExxonMobil, обявено от министъра на енергетиката на Кипър Георгиос Лаккотрис, беше направено във втория кладенец на компанията, Glaucus-1, разположен в блок 10 в изключителната икономическа зона, обявена едностранно от гръцката страна. Смята се, че Glaucus-1 съдържа 5-8 трилиона кубични фута газ (142 до 227 милиарда кубически метра).

Грийнли вече заяви, че откриването на газ е окуражаващ резултат в погранична зона за проучване. “Потенциалът на този новооткрит ресурс да служи като източник на енергия за регионалните и световните пазари ще бъде оценен по-нататък.”

Миналата година италианската ENI и френската Total обявиха, че са намерили обещаващо находище на природен газ в близката концесия, Calypso, разположена в блок 6 от едностранно обявената от гръцката администрация изключителна икономическа зона.

Консорциумът на ExxonMobil и Qatar Petroleum започнаха сондажи в блок 10 през ноември 2018 година.

Кипърското гръцко правителство все още не е комерсиализирало откриването на газ, тъй като огромен политически проблем очаква своето решение на острова, както и липсата на инфраструктура за обработка и оползотворяване на природния газ. В района има едно газово находище, Афродита, което съдържа около 4 трилиона кубични фута газ, открити на юг от острова през 2011 година.

В отговор на инфраструктурния проблем, правителството на кипърските гърци обяви търг за съоръжение за втечнен природен газ (LNG), което ще бъде изградено до ноември 2020 година. Съоръжението ще може да поеме от 120 000 до 217 000 кубични метра газ.

Източник Агенция БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент