България и Армения с интерес в общи трансгранични коридори

България и Армения с интерес в изграждането на общи трансгранични коридори. Това обсъдиха транспортните министри на двете страни Росен Желязков и Акоб Аршакян. Сътрудничеството в развитието на мултимодалния коридор Черно море – Персийски залив се очерта като основен акцент в разговорите между двамата министри по време на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в Ереван.

Коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

Министър Желязков подчерта, че проведеният вчера съвместен форум, е показал ясно благоприятните условия за бизнес в двете държави. Тенденциите на макроикономическо ниво в България и Армения са във възходяща посока, което следва да бъде използвано по най-добрия начин от бизнеса. Той посочи като възможност, разнообразяването на структурата на износа и вноса, която е сравнително еднообразна през последните години. По думите му, провеждането на такъв тип срещи, имат за цел да задълбочат именно инвестиционното сътрудничество и стокообмена между държавите. Като гаранция за това, той определи добрия инвестиционен климат в Армения, както и добрата среда, която предоставя България като държава членка на Европейския съюз.

По време на заседанието бяха разгледани възможностите за транспортна и комуникационна свързаност. Сред другите теми на разговорите бяха активизиране на взаимодействията между специализираните структури за насърчаване на търговията и сътрудничеството с предприемаческите сдружения за подпомагане установяването на делови контакти между фирмите, както и засилване участията в панаири и изложения на териториите на двете държави и др.

Следващата сесия на комисията се очаква да се проведе през 2021 г. като амбицията, която стои пред двете държави е да бъдат подобрени значително договорените параметри до тогава.

В българската делегация в Ереван участват още заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, както и експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на отбраната и Българската агенция за инвестиции.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за