Най-важните иновации за годината, според Бил Гейтс

Основателят на Майкрософт, Бил Гейтс, представи на учените последните иновации, които биха могли да променят бъдещето на човечеството.

Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Гейтс направи селекция по молба на списанието Technology Review, издавано от сътрудници на Масачузетския технологичен университет. Ръководителят на Майкрософт отбеляза значително подобрение в сръчността и координацията у роботите, което в крайна сметка ще ги превърне в пълноценни домашни помощници. Също така, ще бъде оказвана персонализирана помощ от свободно разговарящи гласови асистенти, обучаващи се по принципа на невронните мрежи.

В областта на здравеопазването Гейтс отбеляза създаването на чревна сонда под формата на таблетка, което би позволило изследването на организма дори при бебета без анестезия. Изследване на ДНК и РНК при бъдещите майки пък ще помогне за прогнозиране на риска от преждевременно раждане. Гейтс анонсира също така създаването на индивидуални ваксини срещу рак и възможността да бъдат правени ЕКГ в домашни условия с помощта на „интелигентни“ часовници.

Бил Гейтс инвестира в много проекти, свързани с околната среда, считайки ги за пробиви. Сред тях са – разработката на тоалетни без канализация и създаването на бургери без говеждо месо. Учените планират изкуствено отглеждане на месо в лаборатории, а отпадъците в тоалетните ще се обработват веднага на място.

В индустриалната сфера ръководителят на Майкрософт обърна внимание на ядрена енергетика от ново поколение, която ще направи този енергиен източник по-евтин и по-безопасен. А пък въглеродният диоксид от атмосферата се планира да бъде извличан от специални инсталации, чрез които „уловеният” CO2 ще бъде използван в създаването на горива и строителни материали. /БГНЕС

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg