Няма български моряци сред отвлечените в Нигерия

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg, изображението е илюстративно

Няма български моряци сред отвлечените в Нигерия на 9 март, съобщиха от Министерството на външните работи в отговор на запитване от Maritime.bg. Припомняме, че на 9 март нигерийски пирати отвлякоха петима души от екипажа на неназован и към момента OSV-съд.

„По данни на посолството ни в Нигерия, което е в сътрудничество и с дипломатически мисии на други европейски държави, към този момент няма информация за отвлечени български граждани в района“, заявиха от МВнР.

Maritime.bg се свърза с Международното морско бюро, но отказаха да назоват името на атакувания плавателен съд, позовавайки се на клаузи за поверителност.

На 9 март пирати в две бързоходни лодки атакуват кораб, ескортиран от охранителен съд, на около 32 nm от Брас. При последвалата престрелка е загинал един от военните моряци, а в африканската страна се разрази политически скандал.

Към момента няма данни каква е националността на отвлечените моряци, нито данни за състоянието им, а Военноморските сили на Нигерия запазват пълно мълчание.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за