7 млрд. лв. за пътища в Северна България

Близо 7 милиарда лева ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски на форума “Приоритетна свързаност на Северна България”, който се проведе в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

С цялостното доизграждане на автомагистрала “Хемус”, на проектите Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще има пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България, стана ясно още на форума.

Плановете на АПИ са успоредно с “Хемус” да се изпълнява и автомагистралата между Русе и Велико Търново. По проекта обаче все още текат съдебни процедури, каза Георги Терзийски. Той подчерта, че имат готовност тази година да стартират търгове за 75 километра от трасето на магистралата на индикативна стойност 670 млн. лв. без ДДС.

Очаква се до края на тази година да има готов проект и да са приключили процедурите за избор на изпълнител на реконструкцията на кръстовището по пътя Русе – Разград на разклона за Кубрат.

Председателят на АПИ потвърди информацията, че е разпореден основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе, заради амортизацията на съоръжението.

На форума присъства и председателят на новосъздадената държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова. Според нея лошият път не води непременно до ПТП и повишен травматизъм.

В момента от Агенцията извършват системен анализ на най-опасните участъци по републиканската пътна мрежа в страната. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент