Панама свали флага на спорния танкер в Бургас

Снимка: Maritime.bg

Отменена е регистрацията под флага на Панама на кораб BDIN (ex BADR). Това съобщиха пред Maritime.bg от Националната танкерна компания на Либия (GNMTC), която от две години се бори за връщането на плавателния съд под неин контрол.

В официален документ от Панамската морска власт е посочено, че кораб BDIN (ex BADR) не е вписан в местния регистър, нито сдружението “Булгергеомин Лтд” ДЗЗД притежава плавателни съдове, регистрирани под флага на централноамериканската република.

Документът е издаден на 13 март, а решението на панамските власти за отмяна регистрацията на кораба е от 7 март, според представители на GNMTC.

По-долу можете да видите превод на английски език.

Maritime.bg припомня, че главната дирекция на търговското корабоплаване, част от Морската власт на Панама, започна процедура за отмяна регистрацията на кораб BDIN (ex. BADR) от своя регистър в средата на януари тази година. Това се случи дни след като японската класификационна организация ClassNK съобщи, че прекратява действието на класа на танкера, за който спореха либийската държавна компания и обединение от родни фирми.

Панама даде на страните срок да представят доказателства за собствеността над съда, а решението й е красноречив показател.

Преди седмици обаче у нас медии съобщиха, че “Булгергеомин Лтд” ДЗЗД е продало плавателния съд на либерийската „Морган и КО“, зад която стоят отново български собственици. Представител на либерийската офшорка бе цитиран от БНР да казва, че все още фирмата нямала идея какво ще прави с танкера.

И към днешна дата, както към 8 март, препродажба на кораба между българите все още не е отразена в публичните системи Equasis и базата данни GISIS на Международната морска организация (IMO).

“Либерийският регистър отказва поисканата регистрация на кораба. Съобщението за отказ е връчено през регистрирания агент на “Морган и Ко”., заявиха още от либийската GNMTC. Това означава, че препродажбата е невъзможна, а с решението си Панама потвърждава, че корабът все още не е отписан от либийския регистър, т.е. е наша собственост, допълват от GNTMC.

В Гърция пък бе арестуван Георгиос Лапас, който според нотариус Йоана Андреадаки е организирал фалшифицирането на морска ипотека върху танкера BADR в полза на “Булгаргеомин” ДЗЗД. Задържането е станало по европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от българската прокуратура още в началото на 2018 г., но към момента няма официална информация от родните власти.

Междувременно стана ясно, че още през юли 2018 г. временният управляващ либийското посолство у нас Софиян Ел Траке е подал сигнал до правосъдния министър Цецка Цачева за действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който продаде плавателния съд на ДЗЗД-то. През миналото лято Цачева е поискала от Камарата на частните съдебни изпълнители да накажат Колев. Камарата е взела решение през ноември да отнеме правата му за две години. Колев е обжалвал пред Върховния касационен съд и решението на Камарата все още не е влязло в сила.

Maritime.bg припомня, че точно преди месец министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с либийския премиер Файез Сарадж. “Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията, а пресслужбата на МС цитира Сарадж да казва, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.

Преди посещението на Сарадж, либийската Морска администрация, ползвайки циркулярите на Международната морска организация обяви публично на 174 страни-членки, че корабът е отвлечен в България.

Месец преди посещението на либийския премиер пък дойде дълго премълчавано признание от Морска администрация, че е направен опит корабът, освен предизвикал скандал на родна почва, да стане и беглец, отплавайки с направление Одеса. Според Живко Петров, директор на ИА “Морска администрация”, капитанът твърдял, че получил нареждане да бяга към Одеса от собственика „Булгаргеомин“ ДЗЗД, предаде тогава сайтът “Биволъ”.

“Надяваме се, че властите в България ще изпълнят задължението си и ще върнат кораба ни”, коментираха от либийската GNMTC след като са получили уверение, че Панама сваля флага на BDIN (ex BADR).

ВИЖТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА В ПУБЛИКАЦИИТЕ ПО-ДОЛУ

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент