Служителка на Гугъл счупи световния рекорд за изчисление на числото „пи“

Служителката на Гугъл, Ема Харуко Ивао, изчисли стойността на числото „пи“ до 31 трилиона знака след десетичната точка, съобщи Би Би Си Русия. Преди това бяха известни само 22 трилиона цифри на въпросното число.

От днес човечеството знае повече. Ивао е използвала една от услугите на Гугъл. За изчисленията са били необходими 20 терабайта памет, 25 виртуални машини и 121 дни.

Числото „пи“ е съотношението на диаметъра на окръжността и нейната дължина. Първите няколко символа – 3,142 – са известни на всички, но числото „пи“ е безкрайно, а последователността на цифрите е абсолютно непредсказуема.

Числото „пи“ се използва в много точни науки, областта на инженерството и строителство на суперкомпютри. С него можете да се изчисли диапазона на вълна, дължината на окръжност и обема на цилиндрични форми.

Изчисляването на числото „пи“ е много популярна задача за математиците. Ивао е била увлечена от това число, още когато е била дете.

„Много съм изненадан“, коментира Ивао постижението си. „Все още се опитвам да свикна с това. Беше много трудно да задмина световния рекорд“, каза тя.

Математичката се надява, че ще успее да подобри и собствения си рекорд.

„Пи“ няма край. Наистина бих искала да опитам да добавя още цифри“, каза тя.

Космическата агенция НАСА обясни как числото „пи“ се използва в изчисленията. С негова помощ може:

Да се изчисли площта на парашута за спускане на ровера до Марс.

Да се изчисли колко правоъгълни снимки са нужни, за да създадем пълна карта на планетата.

Да се изчисли моментът на забавяне на космическия кораб по такъв начин, че да бъде изведен в орбита.

„Пи“ е важно не само за измерване на окръжности. Това число се използва в различни изчисления – от периода на махалото до гъвкавостта на един прът”, казва математикът Мат Паркър.

„Съвременната математика, физика, инженерно дело и технология няма да работят без числото „пи“, казва той.

През 2010 г. Никълъс Сзе изчисли, че двайсетквадрилионната цифра след десетичния разделител ще бъде нула. Той използва облачната услуга на Яху – на обикновен компютър това изчисление ще отнеме 500 години. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за