370 000 са жертвите на войната в Сирия

Осемте години гражданска война в Сирия доведоха до смъртта на 370 000 души, сред които 112 000 цивилни, твърди Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП).

СНЧП, която има мрежа от източници на информация, допълва, че 21 000 деца и 13 000 жени са сред жертвите на конфликта.

Подобна мрачна статистика от септември на СНЧП отбеляза, че жертвите са 360 000.

Загиналите бойци от правителствената армия са около 125 000.

Други бойци, включително бунтовници и кюрди, са дали 67 000 жертви.

Убитите джихадисти са 66 000, които са се сражавали основно за „Ислямска държава“ (ИД) и Хаят ал-Шам, доминирана от бивши приближени до „Ал Кайда“ в сирия.

Опустошителният конфликт принуди 13 милиона сирийци да потърсят убежище в чужбина и нанесе материални щети за милиарди долари.

С помощта на съюзници като Русия и Иран режимът на президента Башар Асад спечели войната за политическото си оцеляване, но страната остава разкъсана и без пари. Сега Асад контролира почти две трети от Сирия.

Но ключови райони остават извън контрола на Дамаск. Такъв е и богатият на петрол пояс в североизточната част на Сирия, който е под контрола на водените от кюрди бойци.

Според оценки на експерти конфликтът е върнал назад Сирия на положението ѝ отпреди три десетилетия./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

3 хил. души съкращава Subsea 7

Базираната в Люксембург Subsea 7 обяви план за съкращаване на 3 000 души. Целта е да се намалят оперативните й разходи, с което ще се спестят около 400 млн. щ. долара. Към

По света и у нас

Нов световен (без)порядък

Съперничеството между САЩ и Китай също оказва натиск върху ЕС. Брюксел трябва да се осмели на повече дипломация - и в същото време да отстоява европейските ценности.

По света и у нас