Вицеадмирал о.р. Манушев: Обстановката в Черно море е напрегната, поне шест бойни кораба са необходими на флота

Обстановката по сигурността в района на Черно море е напрегната. Тя се изостри силно след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и инцидента с украинските патрулни катери и военен буксир в Керченския пролив през ноември миналата година. Казвам това с огромно съжаление, защото дълги години като офицер от Флота съм работил за изграждане на отношение на доверие и сътрудничество в нашето общо Черно море.

Това казва в интервю пред в-к „Българска армия“ вицеадмирал о.р. Пламен Манушев, бивш командир на ВМС.

По думите на Манушев очакваните два нови патрулни кораба за флота ни не са достатъчни.

На флота са необходими поне шест бойни кораба за изпълнение на поставените пред него задачи и осигуряване на морския суверенитет на страната. Затова този проект за модернизация е жизнено важен за ВМС. Не мога да не спомена и важността от поддръжката и частичната модернизация на трите фрегати клас „Вилинген” до получаването на нови кораби, коментира още Манушев.

Той обаче подчерта, че България отговаря адекватно на новите предизвикателства според своите възможности.

Преди няколко дни се проведе Анализ на подготовката на флота през 2018 г. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев отчете една успешна година с проведени 102 учения и изпълнение на целия спектър мисии и задачи. Включително и участие в редица мисии и задачи в Средиземно море. Не мога да не спомена и отличните си впечатления от Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”, казва още настоящият депутат.

Източник Прочетете цялото интервю с вицеадмирал Манушев тук

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент