Орбан: Да сложим край на кошмара Съединени Европейски щати

Унгарският премиер Виктор Орбан приветства съюзниците си в Полша в петък на фона на гнева на европейските консерватори, предизвикан от насочената срещу ЕС кампания на неговата партия, която може да бъде отхвърлена от доминиращия блок на ЕПП в Европейския парламент.

EPA/БГНЕС

„Подготвяме се за друг вид бъдеще … Заедно (с Полша) подготвяме грандиозно възраждане на Централна Европа“, каза Орбан по време на реч в Будапеща, на която присъства полският премиер Матеуш Моравецки.

Полша и Унгария са съюзници в битките с институциите на ЕС по отношение на антимигрантската си позиция и желанието за по-децентрализиран съюз и по-големи правомощия за държавите-членки.

Приветствайки „силен унгарско-полски“ съюз, Орбан заяви, че „когато Брюксел атакува Полша, те атакуват цяла Централна Европа, включително и нас унгарците.“

„Ние казваме на строителите на империи, които искат да хвърлят сянката си върху Централна Европа, че винаги ще трябва да имат предвид полско-унгарската връзка“, добави още той.

Забележките на Орбан идват, когато неговата управляваща партия „Фидес“ е изправена пред евентуално експулсиране от дясноцентристкия блок на ЕНП за кампания с билборди, която нападна президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Орбан нарече критиците на кампанията в ЕНП „полезни идиоти“, които помагат на левите и либералните опоненти на групата преди изборите за Европейски парламент през май.

След като 13 страни от ЕНП стартираха процедура за изгонване на партията, блокът трябва да вземе решение за членството на „Фидес“ на среща на 20 март.

С рядък жест на помирение Орбан изпрати в сряда писма до европейските консервативни партии, за да се извини за всяка обида, причинена от забележката „полезни идиоти“.

По-рано Унгария също така обеща да спре кампанията срещу ЕС, която включва подобни послания по телевизията и интернет, до петък.

Източник, близък до Манфред Вебер, който се срещна с Орбан в Будапеща във вторник, заяви, че е необходимо повече от извинително писмо , за възстановяване на доверието. Вебер е водещият кандидат на ЕНП, който да замени Юнкер по-късно през годината.

Миналата седмица Орбан заяви, че „Фидес“ може да се откаже от ЕНП и да потърси присъединяване към управляващата полска десница, която понастоящем е член на евроскептичната група на Европейските консерватори и кеформисти.

„Искаме ново начало, за да спрем упадъка на Европа. Европа трябва да е отново за европейците. Това е нашата основна цел – да сложим край на кошмара „Съединени Европейски щати“, заяви Орбан в петък./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални