Атентаторът от Нова Зеландия е бил в България

28-годишният австралиец Брентън Тарант, който извърши нападенията в новозеландски джамии, е посетил исторически места в България през 2018 година. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера.

Нашите спецслужби са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова зеландия, ОАЕ и балканските държави.

Цацаров разкри, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година.

Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватска.

В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през Летище София с полет от Дубай.

На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско.

На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света, коментира външният министър Екатерина Захариева.

Премиерът Борисов свика на спешна среща в Министерски съвет всички ръководители на българските служби за сигурност заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при който загинаха 49 души и над 20 бяха ранени. На срещата е проверена евентуална българска връзка зад атентатора, който е идентифициран като Брентън Тарант. Оказва се, че нападателят е изписал автоматът и боеприпасите си с дати на исторически събития и имена на личности, свързани с историята, включително и българската. Всички те са свързани с войни между християни и мюсюлмани. Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Посочени са боевете при Шипка и при Булаир от 1913 г., където българска войска побеждава турска дивизия. Има и множество надписи на сръбски и немски език.

Нападенията в новозеландски джамии са организиран терористичен акт. Това става ясно, след като е разкрита самоличността на единия от атенторите. Той се казва Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия.

При стрелбата са загинали най-малко 40 души, съобщи премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн. Тя нарече терористичния акт „един от най-черните дни в историята на страната”.

Преди да открие стрелбата Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е “Великата замяна” и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си.

По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

Атентаторът от Нова Зеландия е фен на Радован Караджич

Един от обвиняемите стрелци в смъртоносното терористично нападение в петък в две джамии в Нова Зеландия изглежда е почитател на осъден сръбски военнорестъпник, става ясно от излъченото от него на живо нападение.

Във видеоклипа Брентън Тарант, 28-годишен австралийски гражданин, се вижда очевидно на път за нападението – в което бяха убити 49 души – слушащ на крайно десни песни, възхваляващи Радован Караджич, обвинен в тежки военни престъпления босненски сръбски лидер След като водеше сърбите в босненската война (1992-1995 г.), през 2016 г. Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцид и различни военни престъпления.

В колата си Тарант може да бъде видян да си подсвирва песен, наречена „Сърбия силна / Премести кебапа“ в колата си.

„Караджич, ти водиш сърби, покажи им, че са безстрашни“, гласи текста на песента.

Той публикува и манифест от 73 страници, в който се казва, че мотивът за нападението е „да се създаде страх“ и да се включи анти-мигрантска реч на омразата, призовава за убийството на мюсюлмани и бяла превъзходна реторика.

Манифестът включваше и балкански националистически символи и изявление за участието на САЩ в обявяването на независимост от Косово през 2008 г. от Сърбия.

Имената на исторически сръбски фигури, които воюваха срещу османците, също могат да се видят написани на оръжията, които Тарант е използвал в нападението. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални