Протест пред Парламента (видео)

С викове „Оставка” наши сънародници от страната и чужбина излязоха на протест пред Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Малко преди обявеното начало на протеста в 14 часа, насъбралото се множество опита да пробие кордона от полицаи, за да спре движението по бул. „Цар Освободител”, но безуспешно. Вследствие на това броят на униформените значително се увеличи.

Протестиращите се обявяват срещу правителството на ГЕРБ и „безогледното българоубийство“.

„Целта на протеста ни е да се съберем достатъчно много и тъй като сме в правото си на обсада на парламента да пробием, при втория си опит полицейския кордон и да достигнем вратите, и то с такъв устрем, че да излезем от другата страна. Ние няма да ги осъждаме, те сами се осъдиха с делата си. В сряда, в 14 ч. ще бъдем достатъчно много повече отсега, за да свършим каквото трябва”, заяви пред БГНЕС Спас Мантаров, който е организатор на протеста.

Той беше категоричен, че България трябва да продължи да живее и след него и му е безразлично дали ще бъде убит или ще се върне с победа.

„На протеста ме доведе пълното беззаконие, което цари в България, тези кражби, тази нелегитимна власт, която не спазва дори собственото си законодателство. В параграф 4 във връзка с параграф 3 ал. 2 от преходните и заключителни разпоредби на Конституцията е даден преклузивен едногодишен срок, в който е трябвало цялото законодателство в България да бъде образувано и създадено. Това нещо не се е случило. Срокът е изтекъл на 12.7.1992 г., което ще рече, че самата Конституция прогласява цялото законодателство, което е направено след това от парламента и институциите за нищожно”, обясни Методи Бъчваров и добави, че днешната власт е нелегитимна и заяви, че правомощията и цялата власт произтичат от народа.

На протеста е и Стиляна Малинова, която от 5 години живее и работи в Лондон. Тя е дошла специално за протеста, защото мечтае скоро да се върне в родината си и децата им да живеят тук.

„Тук има повече хора от чужбина, отколкото от България. На площада сме от Австрия, Германия, Испания, Италия. Аз съм от Англия. Искаме електронно гласуване, за да може всеки български гражданин да може да си упражни гласа, където и да се намира. Влезе ли този вид гласуване, всичко свършва за тези управляващи, защото целият избор е манипулиран. Второто – да се спре корупцията, да има начин за отзоваване на тези, които не си вършат работата. Тя е най-големият проблем в България. Пряко участие на народа във властта и организиране на референдуми”, заяви Малинова.

От паметника на „Цар Освободител” протестиращите се придвижиха към Президентството и Министерския съвет, където отново се опитаха да пробият полицейския кордон, но безуспешно. След това шествието премина по бул. „Витоша” и се върна отново пред парламента. Утре се очаква да има нов протест, този път от 17:30 часа. /БГНЕС

Видео:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за