„Форд“ съкращава над 5000 души в Европа

В петък компанията „Форд“ обяви, че планира да съкрати „повече от 5000“ работни места в Германия като част от голямо преструктуриране, за да увеличи доходността в дейностите на американския автомобилен гигант в Европа.

EPA/ БгнЕС

Компанията цели да извърши съкращението на работни места чрез освобождавания по взаимно съгласие и ранно пенсиониране, заяви тяхна говорителка пред АФП.

„Това съобщение е част от преструктурирането на „Форд“, обявено през януари в Европа, целящо фирмата да се върне към печеливш бизнес в Европа възможно най-скоро,“ каза тя.

„Целта е да се съкратят повече от 5000 работни места по възможно най-социално отговорния начин“, добави говорителката, без да уточнява как ще бъдат разпределени като брой съкращенията между работещите за „Форд“ в Кьолн, Аахен и Саарлуис.

Съобщението, което бе споделено със служителите на „Форд“ – Германия по-рано в петък, идва след като автомобилостроителят предупреди през януари, че „хиляди“ работни места ще бъдат съкратени като част от обновяването на работещият на загуба европейски отдел на компанията.

Във „Форд“ работят около 53 000 души в Европа, около 24 000 в Германия.

Обновяването идва в момент на широко разпространени катаклизми за световните автомобилни производители, тъй като индустрията се преориентира към „по-зелени“, „по-умни“ автомобили на бъдещето, а замърсяващите дизелови автомобили изпадат в немилост.

Същевременно автоиндустрията се бори с последствията от напрежението в търговския сектор на САЩ, несигурността, свързана с Брекзит и икономическите трудности на ключовите европейски и китайски пазари.

Компанията, чиято печалба за 2018 г. е 3,7 млрд. долара, вече обяви миналата година, че ще спре производството на почти всички седани и малки коли в САЩ, за да спести 11 млрд. долара.

Според британския профсъюз „Юнайт“ „Форд“ планира да съкрати в Обединеното кралство 1150 работни места.

Във Франция компанията планира да затвори завод за производство на скоростни кутии близо до Бордо, закривайки 800 работни места, с което си навлече гнева на френското правителство.

В Русия „Форд“ обяви, че ще започне стратегическо преразглеждане на съвместното си дружество „Форд Солърс“.

Подобно на други автопроизводители, които обединиха усилия за намаляване на разходите в тази все по-конкурентна индустрия, по-рано тази година „Форд“ обяви съюз с немския гигант „Фолксваген“ за съвместна разработка на микробуси и пикапи за пазара от 2022 година.

Двете компании също разговарят за потенциално сътрудничество в областта на електрическите и самоуправляващите се автомобили, което е последният пример за съперници, обединяващи усилията си, за да спестят огромните разходи за научни изследвания и развитие, необходими за преминаването към бъдещи технологии./АФП

Последни новини

Последни новини