С пари от ЕС отново броим делфините в Черно море

Турски учени се присъединиха към колегите си от България, Румъния, Монакан и Украйна в проект, който цели да запази популацията на делфините в Черно Море. Учените от тези страни летят над Черно море, за да наблюдават движението на делфините в проект, финансиран от ЕС.

Учени от Турския технически университет Карадениз и учени от турската морска изследователска фондация ще представят турската страна в проекта. Говорейки пред Анадолската агенция за проекта, професор Ертуг Дюзгюнес от Техническия университет Карадениз заяви, че има за цел да получи повече данни за популацията на делфините, разпределението на тяхната популация и натиска, употребяван от бракониерите. Той казва, че това е първият толкова голям проект от десетилетия, свързан с делфините в Черно море.

„Целта на проекта е да защити морските бозайници, да ги преброим и наблюдаваме, и да се впуснем в проблема с шумовото замърсяване. България например открива източници на подводно шумово замърсяване и ги класифицира”, каза той. Смята се, че шумът от кораби е сред основните фактори, които карат делфините да бягат към бреговете.

Източник БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,