И Румъния приема нов маркиращ кораб за Дунав

Нов кораб за маркиране на река Дунав ще бъде кръстен в Гюргево. Той е построен в местната корабостроителница за 14 месеца и стойността му е 3 350 000 евро.

Финансирането е по проекта Fairway Danube.

Корабът ще се използва за маркиране на румънския участък от реката и ще плава под името Concordia EU 2019.

Церемонията ще се състои на 26 март и в нея ще участват представители на Министерството на транспорта, Европейската комисия и държавни структури, свързани с корабоплаване, предаде РусеИнфо.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година българската ИАППД прие новопостроения маркиращ кораб на „Осъм”, построен във варненската корабостроителница МТГ – Делфин. Също през 2018 г. бе приет катер за хидрографски измервания, спомагащ за проучването на реката.

В началото на тази година бяха обявени две обществени поръчки за нова техника, възлизаща на повече от 20 млн. лева. Според справка на Maritime.bg, агенцията ще придобие чисто нова драга и тръби за транспортиране на наносите.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент