Австралия наложи санкции на Русия заради инцидента в Керченския проток

Австралия се присъедини към санкциите на САЩ, Европейския съюз и Канада срещу Русия заради инцидента в Керченския проток на 25 ноември миналата година. Това се съобщава в изявление на министъра на външните работи Марис Пейн, публикувано на интернет страницата на ведомството.

„Ние напълно подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се изтъква в изявлението. Също така се отбелязва, че Австралия не признава „анексирането на Крим и отцепването на принадлежащите на Украйна Донецка и Луганска области“, предаде News.bg.

Канбера наложи индивидуални санкции срещу десетима души, причастни към „пленяването на корабите на украинските военноморски сили, докато се опитват да преминат през Керченския проток“.

По-конкретно сред санкционираните са началникът на граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Крим и Севастопол Сергей Станкевич, както и „трима лидери от Донецката и Луганската област, които не са контролирани от Киев“.

На 25 ноември корабите на украинските военноморски сили „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ плаваха в Керченския проток, когато руската брегова охрана откри огън по украинските кораби при опит да навлязат в Азовско море. Москва определя инцидента като провокация от Киев преди президентските избори в Украйна през този месец. От своя страна Украйна отрича нейните кораби да са нарушавали руските държавни граници, най-малкото защото не приема окупацията на Крим от Русия.

Източник news.bg

Последни новини

Последни новини

Флотилен адмирал Боян Медникаров: Излизаме с много по-голям капацитет от кризата с пандемията

Морско училище твърдо застава зад петицията на българската морска общественост за подкрепа на правото на моряците да бъдат сменяни. И още - как ВВМУ се нареди на второ място в

По света и у нас

По света и у нас