Новозеландският убиец и балканската връзка

Убиецът в Крайстчърч на своето оръжие е имал надписи на кирилица. Това повече прилича на пачуърк-идеология (съшита с бели конци), отколкото е индикация за терористична връзка с Балканите.

Докато 28-годишният австралиец Брентън Тарант директно предава атаката си чрез Фейсбук, фокусът се измества към Балканите. Прякото излъчване на убийството свърза Тарант с военна песен на босненските сърби, които през 90-те години в югославските войни воюваха срещу доминираната от мюсюлмани армия на БиХ. Песента „Караджич, поведи своите сърби“ възвеличава тогавашния сръбски лидер Радован Караджич, когото трибуналът на ООН за военни престъпления в бивша Югославия осъди на 40 години затвор през 2016 г. Присъдата на Караджич, наред с други, беше издадена за участието му в клането в Сребреница, в което през юли 1995 г. бяха убити над 8 000 мюсюлмани.

Снимка: EPA/БГНЕС

Турист в търсене на терористично вдъхновение?

Борбената песен, написана през 1993 г. от Желко Гръмуша, имаше за цел да укрепи морала на сръбските единици. „Това, което направи този тип в Нова Зеландия, е страшно. По всякакъв начин го осъждам и съжалявам всички тези невинни хора“, така сръбският вестник „Курир“ цитира музикантът-любител Желко Гръмуша, който живее днес в Хърватия и се страхува за своята безопасност.

Нова Зеландия в шок: Терористът на съд

Аматьорски създадената песен със сигурност щеше да потъне в забрава, ако неизвестни лица преди около десет години не бяха започнали да публикуват видеоклипове с новата й версия и с английско заглавие „Remove Kebab“ в интернет. Антимюсюлманските видеоклипове достигнаха до милиони гледания, с расистки коментари от потребителите. След атаката в Нова Зеландия, собственикът на един особено успешен Ю Тюб акаунт се дистанцира от използването на видеото от убиеца, със съобщение под видеото – „в мислите си съчувствам на жертвите на Крайстчърч“.

Пътувания до Балканите

Брентън Тарант, преди да извърши убийството, няколко пъти е пътувал до Балканите. Като турист, той е посетил исторически обекти в България през 2018 г. и след това, според главния прокурор на България, е продължил към Румъния и Унгария.

Две години по-рано Таран е посетил Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Ако тогава е бил в търсене на типична нацистка сцена, Сърбия не е била правилното място. Историческата неприязън към нацистката диктатура и хитлерово последователното установяване на хърватската държава предизвикват наклон към тази идеология сред мнозинството сърби, които са склонни към ултранационалистични идеи. Сръбският краен шовинизъм е предимно антизападен и проруски ориентиран.

Пачуърк идеология

Възможно е Тарант да е почувствал „вдъхновение“ от освободителните борби на балканските народи срещу турците. В схващането му вероятно има връзка между него и сръбския княз Лазар, паднал в битката срещу турците в Косово поле през 14 век, както и с другите „бранители на християнските райони“.

Странните обстоятелства на атентата, включително изписаните на кирилица имена на исторически бойци срещу османските нашественици на оръжието му, несъмнено са знак за определена пачуърк-идеология, която взема това, което й отговаря на потребностите. Това не е толкова индикация за наличието на терористични връзки с Балканите или местна мрежа от поддръжници.

Тарант би могъл да бъде повлиян и от ултрадесния манифест на норвежкия масов убиец и крайнодесен екстремист Андерс Бехринг Брейвик. Връзката между идеите на заподозрения убиец от Нова Зеландия и тези на Брейвик е очевидна. И Брейвик величаеше сръбските паравоенни формирования, които в косовската война се отличаваха с „манталитет на кръстоносци“. Неговият идол беше бившият сръбски легионер Милорад Улемек Легия, който под бойното си име Легия остави кървава следа в югославските войни. Междувременно Легия бе осъден на 40 години затвор през 2003 г. като инициатор на убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

Известно е, че в Балканските войни участваха десни екстремисти. Те, в зависимост от техния произход, воюваха из различни страни на фронта. Германските неонацисти предпочитаха тогава хърватската страна, руснаците и гърците пък, сръбската. Самонареклите се Божии воини от ислямския свят бяха подкрепени от босненските мюсюлмани. Тогавашната пропаганда и документирането на престъпленията са отдалечени от излъчване по интернет само с едно кликване с мишката.

Страх от последствията

Сръбските медии известяваха обширно за убийството в Крайстчърч. Експертите по сигурността изключват увеличена терористична заплаха за страната. Експертите обаче се притесняват, че видеорепортажите могат да хвърлят лоша светлина върху Сърбия.

Много босненско-мюсюлмански интернет потребители са възмутени от песента за Караджич, още повече че във вторник в Хага трябва да бъде произнесена окончателната присъда по делото Караджич. Някои мюсюлмански потребители са раздразнени, че медиите не наричат атентатора „християнски фундаменталист“, докато терминът „ислямски фундаменталист“ е често срещан и при други атаки. /Дойче Веле/БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за