В Казахстан: Да прекръстим столицата от Астана на Нурсултан

Новият президент на Казахстан Касим Жомарт Токаев е предложил променяне на името на столицата на страната в чест на бившия лидер Нурсултан Назарбаев, само ден след неговото шокиращо оттегляне.

„Предлагам… да прекръстим столицата Астана в чест на нашия първи президент”, каза Токаем. Предложението му е столицата вече да се казва Нурсултан.

Вчела Назарбаев подаде оставка по време на телевизионна реч.

„Обръщам се към народа във важни исторически моменти. Днес е такъв ден, но важността на днешното обръщение е различна. Като президент на Казахстанвзех решение да прекратя собствените си правомощия. Разбира се, това не е лесно решение. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам най-високата длъжност в нашата страна“, каза Назарбаев.

Нурсултан Назарбаев е роден на 6 юли 1940 г. До подаването на оставката си, той ръководи страната най-дълго в постсъветското пространство. През юни 1989 г. Назарбаев е избран за първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан и фактически от този момент оглавява републиката. През април 1990 г. Върховният съвет на Казахската ССР прие закон за учреждаване на поста президент на Казахстан и избра Назарбаев за ръководител на републиката. А през 1991 г. той получи 98,7% от гласовете на първите президентски избори. Той е преизбиран пет пъти. /БГНЕС, АФП

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg