Продават най-големия контейнерен терминал в Полша за 1,3 млрд. долара, държавата получава дял

Най-големият контейнерен терминал в Полша – DCT Gdańsk, част от пристанище Гданск, ще бъде продаден за 1,3 млрд. щ. долара.

Консорциум от инвеститори е достигнал споразумение с настоящия собственик на терминала, предаде Ройтерс.

В момента 100% от акциите в DCT Gdańsk притежава австралийският инфраструктурен фонд „Macquarie“, а в обединението, купуващо терминала, влизат сингапурската корпорация PSA International, фондовият мениджър IFM Investors и полският държавен инвестиционен фонд PFR.

От години управляващата партия в Полша твърди, че икономиката е станала зависима от чуждестранните инвеститори, „напазарили“ голям брой индустриални комплекси. От партия PiS сега заявяват, че са доволни, тъй като най-после държавата започва да си възвръща частично контрола над ключови предприятия.

Според разпространените данни, партньорите в обединението, което ще придобие терминал DCT, ще получат – по 30% от капитала за държавния полски фонд PFR и IFM Investors и 40% за PSA International.

През 2018 г. в DCT са обработени близо 2 млн. TEU, а новите собственици имат изготвен план за разширяване на пристанищната инфраструктура.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас