Най-новият кораб на БМФ пристигна в наше пристанище

Два месеца след вдигането на флага на най-новия кораб на „Параходство Български морски флот“ АД – ROJEN (9754927), пристигна вчера във Варна.

Снимка: Морски вестник

С помощта на двата влекача на най-големия роден корабособственик – CASTOR и RIGEL, 42 300-тонният бълкер застана за натоварване на кей в Пристанище ПЧМВ, предаде Морски вестник.

Обработката на кораба започна веднага след заставането му.

ROJEN ще приеме пълен товар с българско зърно.

Maritime.bg припомня, че ROJEN бе приет на 21 януари в Нантонг, Китай. Кръстница на новопостроения кораб е Тонка Янкова. Първи негов капитан е Ганчо Христов, а първи главен механик – инж. Желю Желев.

„Рожен“ е третият от серията модерни кораби по проекта Bluetech 42 (дедуейт 42 300 т). Първите два кораба от серията: „Руен“ и „Рила“, са вече в експлоатация.

От 25 май 1978 г. до 25 август 2011 г. в състава на БМФ има друг кораб за насипни товари с името „Рожен“ (IMO: 7702827), който е построен във Варна (дедуейт 24 500 т).

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент