Нова теория за мистериозния интерстелар „Оумуамуа“

Много теории обграждат мистериозния интерстелар „Оумуамуа“ – първият подобен, посетил Слънчевата система. Учените все още спорят какво е точно космическото тяло, но последната теория предполага, че той е комета.

Космическият обект стана предмет на обсъждане сред научната общност още през октомври 2017 година, когато беше забелязан за първи път. Дарил Селигман от Йейл обаче излезе с нова теория за „Оумуамуа“, която беше публикувана в “The Astrophysical Journal”.

„Смятаме че, дори и в светлината на праха, газовия състав и въртенето – подобна структура има просто обяснение за своята странна траектория“, казват учените в изследването.

Въпреки че опашка от газ не се забелязва, все пак интерстеларът изглежда като комета. В изследването има приложени снимки, на които се вижда дългата капсула, от която има отвори, изпускащи предимно водна пара. Това обяснява защо липсва типичната опашка на комета, смятат експертите.

Обектът стана предмет на спор сред учените, а Ави Леоб,ръководител на департамента по астрономия на университета в Харвард заяви, че „Оумуамуа“ е част от извънземен космически кораб. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по