Доставят еко-кораб в Бургас по европроект за риболовен туризъм

Пристанищната администрация на Александруполис, съвместно със Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус” – Бургас и Международния  център за социални и икономически изследвания – Грузия ще представят на 22.03.2019 г в Морската гара на Бургас своя общ проект „Плаване през Черно море“. Той е насочен към преодоляване на съществуващите пречки за туристическите потоци между черноморските пристанища и пристанищата на Северно Егейско море.

Проектът е от интегриран тип и включва както инвестиционни дейности, така и създаването на интелектуални продукти и обмяна на добри практики между партньорите. В Александруполис предстои изграждането на плаващи докове, в Бургас ще се извърши  доставка на напълно иновативен екологосъобразен кораб.

Трите партньора съвместно ще разработят морски туристически маршрути, достъпни с всякакви плавателни съдове,  с акцент върху културното богатство по крайбрежието в трите сътрудничещи и търгуващи помежду си държави от хилядолетия – Гърция, България и Грузия.

Интерактивната база данни на маршрутите ще бъде разработена от грузинския партньор и ще бъде достъпна както през терминалите и офисите, които ще се инсталират и оборудват на пристанищата в Александруполис, Бургас и Батуми, но и със свободен достъп в Интернет.  Съвместно трите партньора ще създадат ръководство за собствениците на плавателни средства, които искат да пътуват между черноморските пристанища и северните Егейски пристанища.

Финансирането на проекта  е 1 237 786,24 евро, като от тях 1 138  763,34 евро са от ЕС.

Продължителността на проекта е 24 месеца.

Домакин на срещата с начало 10:15 ч. в Морска гара – Бургас /Пътнически терминал/ е Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус”– Бургас, с подкрепата на Пристанище Бургас ЕАД. 

Източник БНР

Последни новини

Последни новини