Строим български хибриден еко-катамаран

Нов хибриден еко-катамаран ще бъде доставен в Бургас по международен проект.

Съдът ще обслужва туристически маршрути от пристанище Бургас, а основните акценти в тях ще бъде представянето на културното богатство по крайбрежието.

В проекта участват партньори от България, Гърция и Грузия, обясни пред Maritime.bg Янко Янков, ръководителят на проекта от българска страна и представител на Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус” – Бургас.

Хибридният катамаран със соларни батерии ще има дължина 14,6 m, широчина 6 m и два двигателя Volvo Penta с по 110 к.с., осигуряващи максимална скорост 18 kn.

Съдът се строи от базираната в Царево – „Стъклопласт“ СД.

„Катамаранът ще използва изцяло електрическа енергия, осигурявана от монтирани соларни батерии, при маневри в пристанищата, с което се ограничава влиянието му над околната среда“, заяви пред Maritime.bg кап. Събев, отговорен за строителството на еко-съда.

Освен щадящ околната среда, новият съд ще осигурява постоянен мониторинг на чистотата на морските води. По думите на кап. Събев, в стъклопластовия корпус са интегрирани датчици, които автоматизирано ще замерват чистотата на водата, а данните ще се качват в реално време в интернет платформа.

Съдът ще приема до 30 души на борда си.

По думите на Янко Янков, проектът за строителството, реализирано у нас, се извършва по норвежки патент.

Проектът е насочен към преодоляване на съществуващите пречки за туристическите потоци между черноморските пристанища и пристанищата на Северно Егейско море. Той е от интегриран тип и включва както инвестиционни дейности, така и създаването на интелектуални продукти и обмяна на добри практики между партньорите, които ще разработят морски туристически маршрути, достъпни с всякакви плавателни съдове,  с акцент върху културното богатство по крайбрежието в трите сътрудничещи и търгуващи помежду си държави от хилядолетия – Гърция, България и Грузия. Интерактивната база данни на маршрутите ще бъде разработена от грузинския партньор и ще бъде достъпна както през терминалите и офисите, които ще се инсталират и оборудват на пристанищата в Александруполис, Бургас и Батуми, но и със свободен достъп в Интернет.  Съвместно трите партньора ще създадат ръководство за собствениците на плавателни средства, които искат да плават между черноморските пристанища и северните Егейски пристанища. Финансирането на проекта  е 1 237 786,24 евро, като от тях 1 138  763,34 евро са от ЕС.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас