САЩ искат по-малко самолетоносачи

Военноморските сили на САЩ искат да намалят броя на самолетоносачите си. Посещавайки USS „Джералд Р Форд“ преди две години, американският президент Доналд Тръмп похвали значението на военноморските сили, включващи самолетоносачи, включително „Форд“, най-скъпият кораб, който някога е строен, съобщава „Страйтс тайм“.

Наличието на 12 подобни кораба изпраща сигнал към света за решимостта на САЩ и възстановяване на флота до размера след края на Студената война през 90-те години.

Последното предложение на бюджета на Пентагона прави точно обратното.

Министерството на отбраната се опитва да намали, поне за сега, броя на самолетоносачите, предлагайки „Хари Труман“ да бъде ефективно изведен от експлоатация през 2024 година, предава news.bg. Това би означавало, че ядрен супер-самолетоносач за милиарди долари, пуснат в експлоатация през 2000 г., ще бъде премахнат две десетилетия преди края на експлоатационния му живот.

Планът на Пентагона ще запази 6,5 милиарда щатски долара за презареждане на горива и преоборудване, за да спестят средства за други военни приоритети. Предложението, което вече е изправено пред конгреса, за известно време ще остави флота с 10 самолетоносача.

Източник news.bg
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg