Румъния има най-големия флот в Дунав

Румъния е страната с най-голям дунавски флот. Северната ни съседка притежава почти половината от всички около 3 000 кораба в реката.

49,7% от общия товарен капацитет на дунавския флот, възлизащ на 2,4 милиона тона, е румънски.

Това стана ясно на работна среща, организирана от Българо-румънската търговско-промишлена палата, в която участваха реални ползватели на река Дунав и представители на публичните регулаторни органи. По време на срещата са дискутирани начините за подобряване корабоплаването в българския участък на реката.

Експертът към Българо-румънска палата – Десислава Пенчева представи синтезирани данни за съществуващите административни бариери и добри практики на национално и транснационално ниво в пет тематични области – гранична полиция, данъчни и митнически служби; навигационни власти (органи за контрол на трафика); пристанищни администрации; администрации на реката и речните канали и други органи на властта.

Сред най-често споменаваните административни бариери са липсата на стандартизация и уеднаквени регламенти дори на национално ниво; големият брой документи и времето, необходимо за тяхното попълване; недостигът на персонал, който води до дълго изчакване на плавателните съдове; непрозрачни и непоследователни политики за събиране на такси в дунавските държави; неудобен работен график на пристанищата и митниците, предизвикващ забавяния на превозите; липсата на общоприет работен език по протежение на дунавските държави и др.

Разписаните в доклада примерни процедури и процеси могат да се разглеждат като модели за стратегията и Плана за действие за управление на Дунавския регион, които в момента се изработват. Избраните най-добри международни практики показват, че сътрудничеството между държавите и различните електронни решения могат да минимизират административната тежест, а дигитализацията има потенциал да улесни и хармонизира процесите по реката.

По време на събитието беше представен и проектът ГРЕНДЕЛ, който има за цел да подпомогне корабни оператори в Европа да модернизират флота си. На континента има около 10 хиляди плавателни съда за вътрешно корабоплаване.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент