Намалява напрежението в Егейско море

Мерките за изграждане на доверие, международното право, кипърският въпрос, сътрудничеството в Егейско море и „мюсюлманското малцинство“ бяха част от темите, обсъждани днес от министрите на външните работи на Турция и Гърция Мевлют Чавушоглу и Йоргос Катругалос, информира МИА.

На пресконференция Чавушоглу съобщи, че първата среща за мерки за изграждане на доверие ще се проведе на 12 април и изрази готовността на турската страна да сътрудничи с Гърция, защото тя е неин съсед.

„С моят колега се срещаме често и в близко бъдеще ще проведем срещи на техническо ниво, за да намалим напрежението в Егейско море. След тези срещи с техническо съдържание, ще се срещнат министрите на отбраната, които са добри приятели от времето, когато са били начело на армиите на двете страни. Тези разговори са важни за процеса“, заяви ръководителят на турската дипломация.

По-рано гръцкият външен министър заяви, че Турция има права по отношение на богатите енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

„Ние знаем, че Турция има определени права по отношение на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие“, каза Катругалос.

“Турция има права, основани на международното морско право, а Гърция „има ясна представа“ за това, добави той. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на