Откриха първия и най-голям екосъобразен подводен ресторант в света. Ресторант UNDER приема до 100 гости, а освен това служи за изследвания на околната среда. Подводното заведение се намира в Норвегия. More info: snohetta.com


На норвежки UNDER има две значения – “отдолу” и “чудно”. Половината от 111-футовата конструкция на ресторанта е над водната повърхност, а другата част – под вода. Проектантите смятат, че в скоро време специалната конструкция ще се превърне в своеобразен подводен риф.


Дебелите бетонни стени позволяват на ресторанта да издържи на суровите морски условия, а масивен прозорец прегледа гледка към морското дъно, променящо се през различните сезони.






Ресторантът се фокусира върху създаването на изискано изживяване, основано на висококачествени местни продукти.







Image credits: http://www.ingermariegrini.no/

Under не е просто ресторант. В сградата има и морски изследователски център. Той приема изследователски екипи, които ще могат да изучават морската биология и поведението на подводните обитатели чрез камери и други инструменти, които са инсталирани по подводната фасада на ресторанта.







Image credits: Snøhetta


Image credits: Snøhetta
