Контраадмирал Петев: Очакваме през 2021 г. да спуснем първи нов кораб на вода

Контраадмирал Митко Петев, снимка: ВМС

Военноморските сили очакват през тази година да бъде финализиран проектът за придобиване на нови патрулни кораби, става ясно от думите на командира на флота контраадмирал Митко Петев в интервю пред в-к „Българска армия“.

„Трябва да отбележим също, че успоредно с това осъществяваме и поддържане на оперативната съвместимост, което е и следващият ни приоритет. Той не се изпълнява само от силите на море или от корабните формирования, но и щабовете имат за изпълнение задачи. Всичките процедури по планиране, организиране, провеждане, командване, контрол и анализиране на коалиционни морски операции трябва да бъдат усвоени в пълен обем“, заявява още контраадмиралът.

Според него, поставените изисквания към проекта са добре формулирани в тактико-техническото задание, което беше разработено и актуализирано и фактически отразява необходимите способности, които очакваме да придобием.

Флотският офицер № 1 съобщава още, че към момента пет са фирмите, които се борят за строителството на новите кораби, както и че по проект е задължително поне един от корабите да бъде построен у нас и с капацитета на родното корабостроене.

„Реалистично е да очакваме тази година да завърши този цикъл, като очакванията ни са до 2024 г. българските Военноморски сили да получат тези кораби. Още първите стъпки в тази посока ще бъдат ясни през 2021 г., когато ще имаме възможност да пуснем първия кораб на вода. През 2022 г. той ще бъде оборудван, за да се стигне до финализиране“, подчертава още контраадмирал Петев.

Източник в-к Българска армия

Последни новини

Последни новини