Синдикати предлагат алтернативни варианти за развитие на Пристанище Варна

Синдикатите ще се опитват да влеят разум на правителството и да го откажат от намерението му да концесионира пристанище Варна. Това стана ясно във Варна от думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров, предаде „Народно дело“. Той отново подчерта, че засега КНСБ е твърдо против концесия. В момента се чакат последните предконцесионни проучавания и анализи в Министерството на транспорта. След като те бъдат готови, от организацията ще седнат на една маса с министър Ивайло Московски и ще му предложат алтернативни варианти за бъдещото развитие на порта, изключващи концесия. Според Димитров такива има и чрез публично-частно партньорство може също да се гарантират инвестиции в пристанището. Основната цел на синдикатите ще е да се гарантират заплатите, работните места и социалните права на работещите, отбеляза лидерът на КНСБ.

По думите му не е късно за подобен род преговори и промяна на политиката, защото няма нищо окончателно решено. “В момента все още нямаме ясни сигнали, които да казват, че правителството е решило, че ще минава пристанище Варна на концесия и ние се опитваме да ги убедим, че това не е разумният път”, отбеляза синдикалистът.

Той добави, че летните му срещи с ръководствата на някои от големите, структороопределящи предприятия в региона са показали, че част от тях имат желанието и нагласите за увеличение на заплатите от догодина. Като пример Димитров даде Параходство БМФ, където са изразили готовност за вдигане на възнагражденията.

maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от