Стойчев: Плуването в ледени води ще става все по-популярно

Вярвам, че плуването в ледени води ще става все по-популярно. Това заяви световният шампион на плуването в ледени води в Мурманск, Русия Петър Стойчев, предаде репортер на БГНЕС. Той сподели впечатленията си от състезанието и рецептата за спортно дълголетие.

„Конкуренцията, която очаквах, беше налице. Плуващият в трети коридор 23-годишен руснак Влад тръгна доста уверено, в първата половина беше доста бърз и направи сериозна заявка за титлата – никак не е приятно да изоставаш с 10-15 м. Холандецът беше първите метри до мен, а идва и един момент, в който студът ти пречи на преценката за конкуренцията – разликата между плуването в нормални условия и в студени при преценката за конкуренцията е коренно различна. Не беше слаба конкуренцията, аз си бях казал, че трябва да направя всичко възможно, за да спечеля това състезание“, започна плувецът.

Снимка: БГНЕС

„Силно казано е спортно дълголетие. Това е една дисциплина от пет-шест години на успешно ниво – хора между 30-35 години се справят по-добре с екстремните условия като студ. Спомням си, че преди пет-десет години ми бе по-неприятно да плувам в студени води – не колкото сега, но в Канада, например, бе 12 градуса. Дългогодишният опит от плувния маратон ми помогна много в студените условия – възможността да държа права линия. Всяка следваща година конкуренцията ще бъде по-сериозна“, добави Стойчев.

Световният шампион коментира и притесненията си преди старта, както и целите занапред. „Бях притеснен преди самия старт, имаше напрежение от страна на конкурентите. Трябваше да се явя на преглед в 13:30 часа, а на предния ден отново се бях явил на такъв, след който отказах 500-метровата дисциплина. Допреди прегледа в самия ден на състезанието, с екипа ми се подготвихме за това, което ни чака – имаше опасност и ако не се явя на преглед, да не участвам на състезанието.След като всичко бе наред, отивайки към старта, вече бях по-спокоен. Несъмнено бях притеснен от бързото тръгване на руснака, вярвах, че ще го достигна. Само ако си здрав психически и физически, знаеш, че можеш да го настигнеш – вероятността както я има, така и я няма. Направих добро стратегическо плуване и знаех, че каквото и да се случи, в средата на дистанцията трябва да съм сред първите и да направя атака във вторите 500 метра, които са много по-трудни от първите. Имах възможност и за по-бързо време, но спокойствието ми в края ме накара да намаля“, обясни той.

„Щастлив съм, че сезон 2018/19 за ледено плуване приключи. Дългото пътуване до Антарктида, преди седмица плувахме на 2000 км от северния полюс и всичко това бе успешно. Искам зимата да приключи, да се нарадвам малко на лятото. Живот и здраве ще продължим с екипа да мислим в тази насока откъм цели – имаме предложение за плуване в езерото Байкал, за организирано пътуване между Русия и Япония, имаме предложение за Свалбарг, Швеция. Вярвам, че този спорт ще намери място на една по-висока спортна сцена“. Стойчев коментира и оставането си в Русия след края на състезанието.

„Останахме още малко в Русия, за да бъде обсъдено въвеждането на състезателния допинг контрол, дискутирахме календара и строго технически неща, свързани със самия спорт. Допинг контролът трябва да бъде въведен и одобрен от Международния олимпийски комитет. Като плувец-маратонец, аз живях шест-седем години с внезапен допинг контрол – това е система Адамс, с която известяваш три месеца напред къде ще тренираш, какво ще правиш, в колко ще се събудиш и ще си лягаш. Всеки един спортист трябва да отговаря на антидопинговите правила, за да има феърплей. Най-хубавото нещо е, че въпреки студеното време, извадихме късмет в самия ден на състезанието в събота и времето бе по-топло – около нулата“, завърши българският плувец.

Стойчев триумфира за втори път на Световното първенство по плуване в ледени води, този път в Мурманск, Русия, поставяйки световен рекорд в дисциплината 1000 м за 12:10 мин. Той подобри с пет секунди досегашния си рекорд, поставен на предишния шампионат в Бургхаузен през 2017. Това бе третото издание на Световното първенство по плуване в ледени води, като Стойчев завоюва златния медал и при двете си участия. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за