Акулите са близо до изчезване

Човешките апетити тласкат акулите мако и други емблематични видове акули към ръба на изчезване, предупреждават учените в нов доклад, предава АФП.

Седемнадесет от 58 оценени вида бяха класифицирани като изчезнали, обяви групата специалисти по акулите към Международния съюз за опазване (IUCN) при актуализирането на Червената книга за застрашени животни и растения.

“Резултатите ни са обезпокоителни”, каза Никълъс Дълви, председател на групата от 174 експерти от 55 страни. “Акулите, броят на които се увеличава изключително бавно, преследвани и подложени на свръхулов, са най-застрашени.”

Тази категория включва късоперата мако, чиято скорост на плаване от 40 км/ч – с възможност за ускорение до повече от 70 км/ч – я прави най-бързата от всички акули.

Заедно с дългоперия си братовчед, двамата макоси са високо ценени заради месото и перките си, считани за деликатес в китайските и други азиатски кулинарни традиции.

През май държавите ще гласуват по предложение на Мексико включване в списъка на застрашените видове на късоперите мако.

Статут от Приложение II от Конвенцията за международната търговия няма да забрани риболова или търговията, а ще ги регулира.

Шест от изследваните видове са класифицирани като “критично застрашени”, три за първи път: бялата морска акула, аржентинската ангелска акула и гладката ангелска акула.

Единадесет други бяха класифицирани като „застрашени” от изчезване.

Групата за акулите IUCN е провела двугодишно проучване сред повече от 400 вида акули.

Акулите са владели над световните океани от около 400 милиона години, като играят решаваща роля в световните хранителни вериги.

Но хищниците от най-високо ниво се оказват особено застрашени заради човешкото хищничество: те растат бавно, стават полово зрели сравнително късно в живота и произвеждат малко потомство.

Според проучване от 2013 г., над 100 милиона акули се ловят всяка година, за да задоволят пазара за перки, месо и масло от черен дроб.

Повече от половината от видовете акули и техните роднини са категоризирани като застрашени или почти застрашени от изчезване. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент