САЩ срещу света за Голанските възвишения

На 21 март американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че е време САЩ напълно да признаят върховната власт на Израел над Голанските възвишения, отнети от Сирия през 1967 година. Той заяви, че е време да се направи такава стъпка в интерес на сигурността на Израел и на региона като цяло.

Според Доналд Тръмп платото е от „критично стратегическа важност за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност“.

Турция осъди това изказване, като турският външен министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че опитите на САЩ да легитимират действията на Израел срещу териториалната цялост на Сирия са в противоречие с международното право и ще доведат до още по-голямо насилие в региона,

Мая Кочиянчич, говорител на дипломатическата служба на ЕС, каза, че Европейският съюз все още не признава, че Голанските възвишения са част от Израел, въпреки изявлението на американския президент Доналд Тръмп.

„Позицията на ЕС не се е променила. Европейският съюз, в съответствие с международното право, не признава суверенитета на Израел над териториите, окупирани през юли 1967 г., включително Голанските възвишения, и не ги счита за част от израелската територия”, каза Кочиянчич.

Сирия получи Голан през 1944 г., но го загуби по време на Шестдневната война през 1967 г. През 1981 г. израелският парламент прие закон, който едностранно провъзгласява суверенитета на еврейската държава над Голан. Анексията беше призната за недействителна с резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г.

Принадлежността на планинското плато се смята за основен предмет на израелско-сирийския конфликт.

Този акт не е признат от други правителства. Сирия последователно се стреми да върне региона в свое владение.

Сирия и Иран осъдиха изявлението на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения.

„Сирийската Арабска Република решително осъжда безотговорните изявления на американския президент за окупираните от Израел сирийски Голански възвишения. Тези изказвания потвърждават сляпата подкрепа на САЩ за Израел и подкрепата за неговото агресивно поведение“, се казва в комюнике на сирийското външно министерство.

Според Дамаск позицията на САЩ е откровено нарушение на резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., която признава за недействителна израелската анексия на сирийската територия, завзета по време на войната от 1967 г.

„За целия свят става очевидно, че хегемонистичната политика на САЩ се превръща в основен фактор, изострящ международната обстановка и представляващ заплаха за мира и стабилността“, се подчертава още в изявлението.

Позицията на Дамаск беше подкрепена незабавно и от неговия съюзник Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми заяви, че решението на Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения е „незаконно и неприемливо“.

Изявлението на Тръмп бе направено в навечерието на посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в САЩ, където той ще пристигне следващата седмица.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговият стремеж да признае Голанските възвишения за израелска територия е свързан с регионалната сигурност, а не с желанието да подкрепи настоящия израелски премиер Бенямин Нетаняху на парламентарните избори, които ще се състоят на 9 април.

Тръмп подчерта, че на неговите предшественици им е било трудно да решат този проблем, а и той самият дълго време е размишлявал над това, дали да признае тази територия за част от еврейската държава.

Позицията на Русия относно Голанските възвишения е, че това е сирийска територия, която Израел окупира.

„Позицията на Русия по този въпрос остава непроменена. Голанските възвишения, разбира се, са сирийска територия, която Израел окупира в резултат на войната от 1967 г. и незаконно анексирана 14 години по-късно“, гласи официалното изявление на Министерство на външните работи на Русия.

В изявлението се подчертава, че Москва последователно се придържа към Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г., според която решението на Израел да установи своите закони, юрисдикция и администрация в тази част на Сирия е невалидно и няма международна правна сила. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по