Откриха фосили на 11 милиона години

Вкаменелостите, които се датират на около 11 милиона години, са открити в източната турска провинция Муш, съобщава агенция Анадолу.

Вкаменелостите са се появили на повърхността, след като снегът, обхващащ района на Едикавак, на около 10 километра от района на Варто, започнал да се топи с повишаване на температурите.

“Вкаменелостите са на видове, съществували в екологичните условия на езерото Аксу”, казва Искендер Дьолек, геоморфолог от университета в Муш.

“… Ние сме на 650 метра над морското равнище, ето защо смятаме, че това е важно за геологическата история на Анадола”, добавя той.

Дьолек казва, че в района са открити и микро фосили, както и вкаменелости на миди и охлюви.

Откритията са важни за изясняване на палеогеологическите и палеогеоморфологичните условия на вкаменелостите, добавя той.

Ертан Йончел, служител от Министерството на околната среда и урбанизацията, заяви, че ще бъде извършено всичко необходимо за регистриране на вкаменелостите.

“Има много геоложки обекти и вкаменелости в границите на Муш, добавя Йончел. Той заяви, че ще бъдат взети необходимите мерки за защита на района. / БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент