Оман даде достъп на САЩ до стратегическо пристанище

Снимката е илюстративна.

В неделя Оман заяви, че е подписал споразумение със САЩ, което ще позволи на американските кораби и военни самолети да се възползват от пристанищата и летищата на страната. Държавната информационна агенция “Оман” съобщи, че “рамковото споразумение” е насочено към укрепване на “оманско-американските военни отношения”, се казва в дописка в нейния английски уебсайт. “Това ще позволи на американските сили да се възползват от съоръженията, предлагани в някои от пристанищата и летищата на Оман по време на посещения на американски военни кораби и самолети, особено в пристанището Ал Дукам”, се казва в съобщението.

Сключената от САЩ в неделя стратегическа сделка за пристанището, която според официалните представители на САЩ ще позволи на военните по-добър достъп до региона на Персийския залив и ще намали необходимостта от изпращане на кораби през Ормузкия пролив, морска спорна точка край Иран.

Американското посолство в Оман съобщава в изявление, че споразумението урежда достъпа на САЩ до съоръжения и пристанища в Ал Дукам, както и в Салала и “препотвърждава ангажимента на двете страни за насърчаване на взаимните цели в областта на сигурността”.

Споразумението се разглежда през икономическа призма от Оман, който иска да развие Аз Дукам, като същевременно запази неговата подобна на Швейцария неутрална роля в политиката и дипломацията в Близкия изток.

Но става въпрос за това, че Съединените щати все повече се тревожат за разширяващите се ракетни програми на Иран, които се подобриха през последните години въпреки санкциите и дипломатическия натиск от Вашингтон.

Официален представител на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че сделката е значителна, тъй като подобрява достъпа до пристанища, които са свързани с мрежа от пътища, водещи към по-широк регион, което дава на американските военни голяма устойчивост в условията на криза.

“Работихме с предположението, че можем просто да влезем в Персийския залив,” каза един от официалните представители на САЩ, като добави, че “качеството и количеството на иранското оръжие поражда безпокойство”.

В миналото Техеран заплашваше да блокира пролива Ормуз, основен маршрут за доставка на петрол в Персийския залив, в отговор на всички враждебни действия на САЩ, включително опити за спиране на иранския износ на петрол чрез санкции.

Все пак, официалният представител на САЩ отбеляза, че споразумението ще разшири военните възможности на страната му в региона за всякакви кризи.

Ал Дукам е идеалното пристанище за големи кораби. Дори е достатъчно голямо, за да приеме самолетоносач, каза втори източник.

“Самото пристанище е много атрактивно и геостратегическото местоположение е много привлекателно, тъй като се намира извън Ормузкия пролив”, заяви официалният представител, добавяйки, че преговорите са започнали при администрацията на Обама.

КОНКУРЕНЦИЯ С КИТАЙ

За Оман сделката ще увеличи напредъка му в усилията за превръщането на Ал Дукам, някога просто рибарско селище на 550 км южно от столицата Маскат, в ключов индустриален и пристанищен център в Близкия изток, тъй като неговата икономика се диверсифицира от износа на нефт и газ.

Сделката може също така да подобри позицията на САЩ в региона за това, което се превърна в глобална конкуренция за влияние с Китай.

Китайските фирми в миналото са смятали да инвестират до 10,7 млрд. долара в проекта Ал Дукам, масово вливане на капитал в Оман – в това, което се очакваше да бъде търговска, а не военна структура.

“Струва ми се, че китайските отношения тук не са толкова големи, колкото изглеждаше, че ще са преди няколко години,” каза вторият официален представител.

„Има част от индустриалната зона на Ал Дукам, която е заделена за китайците … и доколкото мога да кажа, досега не са направили почти нищо“.

И все пак Китай в миналото не е показвал, че има нещо против американски военни съоръжения.

През 2017 г. африканската държава Джибути, разположена в друга геостратегическа точка, пролива Баб ал-Мандеб, стана дом на първата китайска военна база в чужбина. Американските военни вече имаха база, разположена на километри оттук, което е от решаващо значение за операциите срещу ИДИЛ, Ал Кайда и други бойни групи. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент