Украйна предложи на ЕС своите газохранилища

Украйна предложи на страните от ЕС да наемат 1/3 от нейните газохранилища. Това се съобщава на интернет страницата на компанията „Ukrtransgaz“.

Както е отбелязано в съобщението, това ще осигури непрекъснато снабдяване с газ на Унгария в случай на прекратяване на транзита от Русия.

Компанията посочва, че Унгария ежегодно консумира около десет милиарда кубически метра синьо гориво, а 2/3 от този обем се осигурява от руските доставки.

В съобщението се отбелязва, че Киев вече може да предложи на европейските клиенти капацитет за съхранение на около 12 милиарда кубически метра газ. В същото време техническите възможности за износ на газ директно в Унгария са равни на 68 милиона кубически метра на ден.

Украйна е готова да предложи подобни услуги и на други европейски страни.

Миналата седмица Русия и Унгария се споразумяха за доставки на газ през 2020 г., дори в случай на прекратяване на транзита през Украйна.

В същото време от Будапеща отбелязаха, че разчитат на стартирането на доставки през газопровода „Турски поток“ от втората половина на 2021 година.

Настоящият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Страните заедно с Европейската комисия провеждат тристранни преговори.

Вторият кръг от консултации се проведе през януари в Брюксел. Както се очакваше, не бяха постигнати конкретни споразумения, но Европейската комисия направи предложение за бъдещ договор с Москва и Киев. Така европейските служители призоваха за споразумение за период от повече от десет години. ЕС вярва, че обемът на доставките на газ ще бъде „привлекателен“, включително за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газопреносна система.

Следващите преговори са насрочени за май. /РИА Новости

Последни новини

Последни новини

Пожар на FPSO

Пожар е избухнал на борда на TERRA NOVA FPSO (9183532), плаващ под флага на Канада, съобщиха местните служби, предаде CBS. Съдът се намира край източното крайбрежие на

По света и у нас

По света и у нас