Ангел Забуртов: Има потенциал да се направят големи яхтени марини

„У нас има потенциал да се направят големи, дори огромни марини, а ако това стане – ще има и яхти, защото процесът е взаимосвързан. И в Бургас, и във Варна има много места, които може да се развият в обозримо бъдеще. Но и много неща вече се промениха към добро в последните години. Преди 15 години нямаше марина в Созопол, сега имаме марина с повече от 200 яхти. Нямаше марина в Свети Влас, в Балчик, в Несебър.“ Това заяви генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ по време на Националния форум “Ветроходство в Черно море” във Варна.

Ангел Забуртов подчерта, че за да има осезаема промяна в развитието на ветроходството, браншът трябва не само да критикува, а да дава конструктивни предложения. Той увери, че винаги е отворен за нови идеи, свързани с развитието на пристанищата, стига да са достатъчно добре аргументирани. Забуртов беше категоричен, че промяната трябва да бъде еволюционна, а не революционна.

Генералният директор на ДППИ каза още, че обликът на големите морски градове Бургас и Варна ще продължава да се променя. „Освободихме от товарни дейности някои от кейовите места и терминали на пристанищата. Там вече не се извършва товарна дейност, но това не значи, че ние „местим“ пристанището. Пристанището си е там, не го местим. Когато говорим за отваряне на пристанищата към града, аз винаги казвам, че трябва да запазим морския характер. Как ще го запазим? Ами като има яхти отпред.“ – коментира той.

Забуртов допълни, че ДППИ вече има проекти за изграждане на първите понтони в двата морски града за до около 100 яхти, проектирани така, че впоследствие, според необходимостта, да се разширят и да побират хиляди лодки. И за финал си пожела марини с много яхтклубове, като не пропусна да отбележи, че когато говорим за морето, преди всичко не трябва да забравяме най-важната си отговорност – да възпитаме младите на респект към него, защото освен прекрасно, то е и непредвидима стихия.

„Промяната не става от днес за утре, тя става постепенно, но аз съм оптимист и съм обнадеждена, защото както в Морска администрация, така и в ДППИ има изключителни хора, които се борят нещата да се променят“ – заяви Антоанета Георгиева от „Ветроходна академия Кор Кароли“.

На 24 март 2019 г. в Икономически университет – Варна за първи път у нас се проведе национален форум, посветен на ветроходството, организиран от „Ветроходна академия Кор Кароли“. Сред лекторите на форума бяха изявени ветроходци, собственици на ветроходни яхти в България и младежи, обучени на ветроходство по младежки програми. За ветроходството – като спорт, професия, хоби и терапия, говориха най-възрастният българин, обиколил света сам с яхта д-р Васил Куртев, емблематичният мореплавател Дончо Папазов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, международният съдия в Световната федерация по ветроходство проф. Камен Фильов и др.

Събитието се проведе с подкрепата на ДППИ. На 31 март 2019 г. магията на ветроходството ще се пренесе и в София – в Национална спортна академия „Васил Левски”.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас