Ангел Забуртов: Има потенциал да се направят големи яхтени марини

„У нас има потенциал да се направят големи, дори огромни марини, а ако това стане – ще има и яхти, защото процесът е взаимосвързан. И в Бургас, и във Варна има много места, които може да се развият в обозримо бъдеще. Но и много неща вече се промениха към добро в последните години. Преди 15 години нямаше марина в Созопол, сега имаме марина с повече от 200 яхти. Нямаше марина в Свети Влас, в Балчик, в Несебър.“ Това заяви генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ по време на Националния форум “Ветроходство в Черно море” във Варна.

Ангел Забуртов подчерта, че за да има осезаема промяна в развитието на ветроходството, браншът трябва не само да критикува, а да дава конструктивни предложения. Той увери, че винаги е отворен за нови идеи, свързани с развитието на пристанищата, стига да са достатъчно добре аргументирани. Забуртов беше категоричен, че промяната трябва да бъде еволюционна, а не революционна.

Генералният директор на ДППИ каза още, че обликът на големите морски градове Бургас и Варна ще продължава да се променя. „Освободихме от товарни дейности някои от кейовите места и терминали на пристанищата. Там вече не се извършва товарна дейност, но това не значи, че ние „местим“ пристанището. Пристанището си е там, не го местим. Когато говорим за отваряне на пристанищата към града, аз винаги казвам, че трябва да запазим морския характер. Как ще го запазим? Ами като има яхти отпред.“ – коментира той.

Забуртов допълни, че ДППИ вече има проекти за изграждане на първите понтони в двата морски града за до около 100 яхти, проектирани така, че впоследствие, според необходимостта, да се разширят и да побират хиляди лодки. И за финал си пожела марини с много яхтклубове, като не пропусна да отбележи, че когато говорим за морето, преди всичко не трябва да забравяме най-важната си отговорност – да възпитаме младите на респект към него, защото освен прекрасно, то е и непредвидима стихия.

„Промяната не става от днес за утре, тя става постепенно, но аз съм оптимист и съм обнадеждена, защото както в Морска администрация, така и в ДППИ има изключителни хора, които се борят нещата да се променят“ – заяви Антоанета Георгиева от „Ветроходна академия Кор Кароли“.

На 24 март 2019 г. в Икономически университет – Варна за първи път у нас се проведе национален форум, посветен на ветроходството, организиран от „Ветроходна академия Кор Кароли“. Сред лекторите на форума бяха изявени ветроходци, собственици на ветроходни яхти в България и младежи, обучени на ветроходство по младежки програми. За ветроходството – като спорт, професия, хоби и терапия, говориха най-възрастният българин, обиколил света сам с яхта д-р Васил Куртев, емблематичният мореплавател Дончо Папазов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, международният съдия в Световната федерация по ветроходство проф. Камен Фильов и др.

Събитието се проведе с подкрепата на ДППИ. На 31 март 2019 г. магията на ветроходството ще се пренесе и в София – в Национална спортна академия „Васил Левски”.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за