В ПОДВОДНОТО ЦАРСТВО С МИХАИЛ КОРОСТЕЛЕВ (СНИМКИ)

Екип отвежда своите клиенти на най-впечатляващите експедиции в Русия и по света. Михаил Коростелев разкрива какво прави Whale Watching („Наблюдение на китове“) в Русия и чухме някои откачени истории, пишат от „Russia Beyond“.

„С гордост мога да кажа, че ме е хапала акула“, смее се Михаил, докато разказва за мъничката акула, която среща в Кейптаун. „Докато разглеждах някаква ламарина, една котешка акула на около 30 см от мен внезапно се появи много близо и захапа долната ми устна, както и регулатора на налягането… Все още имам белег под устната от зъбите ѝ“.

Whale Watching Russia

Всичко започна от любов към пътуването и пустинята. През 2010 г. съпругата ми и аз, заедно с приятели, прекосихме няколко държави в Южна Африка с кола. Малко по малко хобито се превърна в бизнес – създадохме Team Trip, който обединява хора с жажда за екзотични приключения и любов към дивата природа.

Whale Watching Russia

Много от нашите приключения с Team Trip се случиха около океаните – което отчасти се дължи на моята страст към подводната фотография – и в един момент започнахме да се гмуркаме с китове, което доведе до създаването на отделен проект – Whale Watching Russia.

Whale Watching Russia

Проектът се върти около китовете – тяхното проучване в сътрудничество с морските биолози, като ги защитава заедно с организации за опазване на дивата природа и подкрепя отглеждането им в естествената им среда.

Whale Watching Russia

В резултат на това имаме доста голям екип. Те не са наши служители, а партньори, които се присъединяват към нас по различни проекти. Биолози, активисти, гидове и туристи.

Whale Watching Russia

Пътуваме по целия свят в търсене на китове, откриваме нови маршрути в Русия и се стремим да защитаваме видовете – както при сегашната операция, която е насочена към тежкия проблем на косатките и лова на белуга в Русия.

Whale Watching Russia

Плуването с китове в естествената им среда е напълно безопасно за човека. Например, дори и „страховитият“ кит убиец никога не атакува човек в дивата природа.

Whale Watching Russia

Въпреки това, когато се работи с такива големи видове, човек винаги трябва да се пази. Ние никога не докосваме китовете, тъй като това може да предизвика внезапни движения.

Whale Watching Russia

Наскоро имаше един любопитен инцидент с един от нашите партньори в Южна Африка. Той случайно влезе в устата на кит, докато преглъщане на огромно количество сардини, но успя да излезе бързо. За момент наистина се разтревожихме. Китът не може да погълне човек, защото има много тясно гърло. Но може лесно да нарани човек, когато се уплаши.

Whale Watching Russia

Все пак такива инциденти са рядкост. Всички срещи с китовете създават незабравими спомени. Особено се радвам, когато установим добър контакт.

Whale Watching Russia

Нещо необичайно се случи и по време на нашата експедиция в Тонга миналата година. Два гигантски мъжки гърбати кита си играха с нас в продължение на почти четири часа – наблюдаваха ни с огромните си очи, подаваха носовете си към лодката и дори ни потупаха с огромните си перки, докато бяхме под вода. Беше невероятно преживяване.

Whale Watching Russia

Ако се интересуваш от експедициите и искаш да видиш още фотографии – това е личният сайт на Михаил, пълен с невероятни снимки.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за