Сребърен бокал на 3000 години откриха в Иран

Археолозите са открили 3000-годишен сребърен бокал по време на разкопки, извършени в провинция Ардебил в Северозападен Иран.

Надер Фалахи, ръководител на Генерална дирекция “Наследство, занаяти и туризъм” в Ардебил, заяви пред иранската държавна агенция ИРНА, че сребърният бокал е намерен по време на разкопки, извършени в района на Халкхал.

Според него древният артефакт може би е принадлежал към царството на династията Ман, управлявала региона между 850 и 616 г.пр.Хр.

Той отбеляза, че разкопките и проучванията на експертите показват, че в района е имало живот 300 години преди империята на Ахеменидите, известна още като Първата персийска империя, която започва през 550 г.пр.Хр.

“Чашата може да се сравни със сребърните чаши, открити в региона Хасанлу, иранската провинция в Западен Азербайджан”, добави той, имайки предвид древния археологически обект, разположен в иранската долина Солдуз.

Сребърният бокал ще бъде изложен в Археологическия музей на Халкхал. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент