Шотландка не чувства болка вследствие на рядка генетична мутация

Шотландката Джо Камерън осъзнава, че кожата й изгаря, едва когато усети миризма на плът. Тя често изгаря ръцете си на фурната, но не чувства болка, която да я предупреди.

Това е така, защото тя е един от само двамата души в света, за които е известно, че имат рядка генетична мутация. Това означава, че не чувства почти никаква болка и никога не се чувства притеснена или уплашена, разкрива Би Би Си.

Едва на 65 години тя осъзнава, че е различна – когато лекарите не можели да повярват, че тя не се нуждае от болкоуспокояващи след сериозна операция. След операция на ръката й, лекарите я предупредили, че трябва да очаква болка.

Когато не почувствала нищо, нейният анестезиолог, д-р Деджит Шривастава я изпратил при генетици в Университетския колеж в Лондон (UCL) и Оксфордския университет. След тестове те открили генни мутации, заради които тя не чувствала болка както останаллите хора. Тя дори не чувствала болка по време на раждането, спомняйки си: „Беше странно, но нямах болки. Дори ми беше забавно“.

Заедно със съпруга си Джим и нейния анестезиолог д-р Деджит Шривастава, Джо е взела участие в т.н. от нея „чили предизвикателство“. Докато двамата мъже реагирали на лютото чили, Джо продължавала да се усмихва – тя просто не усещала подправката.

Джо Камерън не би променила нищо, но все пак смята, че болката е важна и споделя: „Болката съществува с причина, тя ви предупреждава – чувате алармени звънци. Би било хубаво да усещам предупреждение, когато нещо не е наред. Не знаех, че имам проблеми с бедрото, докато наистина нестана късно, физически не можах да ходя заради артрит“.

Лекарите смятат, че тя може и да се излекува по-бързо от нормалното. Тази конкретна комбинация от гени я прави по-малко злопаметна и тревожна.

„Нарича се щастлив ген или антизлопаметен ген. Винаги съм дразнела хората, изглеждайки щастлива и бързо забравяйки лошото – сега имам извинение“, споделя тя.

Неотдавна Джо разказва, че е имала „малък инцидент“ с колата, но не се е развълнувала от това.

„Нямам адреналин. Трябва да притежаваш това предупреждение, то е част от това да си човек, но все пак не бих го променила“, шегува се жената с изключителния ген.

„Изследванията на гените на Джо могат да доведат до ново откритие на болкоуспокояващо средство, което потенциално би могло да предложи постоперативно облекчаване на болката и да ускори зарастването на раните. Надяваме се, че това може да помогне на 330 милиона пациенти, които се подлагат на операция в световен мащаб всяка година“, заявява д-р Шривастава.

Случаят на Джо е предмет на статия, публикувана в Британския вестник за анестезия, написана от д-р Шривастава и д-р Джеймс Кокс.

Д-р Кокс казва: „Хората с рядка нечувствителност към болката могат да бъдат ценни за медицинските изследвания, тъй като ние научаваме как техните генетични мутации влияят на справянето с болката, затова насърчаваме всеки, който не изпитва болка, да разкрие себе си. Надяваме се, че с течение на времето нашите открития могат да допринесат за клинични изследвания върху постоперативната болка и тревожност, потенциално хроничната болка, постоперативния стрес и зарастването на рани“. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за