9 тона слонова кост конфискувани във Виетнам

Във Виетнам са конфискувани 9 тона слонова кост, превозвани укрити в дървен материал от Република Конго, съобщиха митническите власти.

Въпреки че във Виетнам е незаконно да се купува и продава слонова кост, небрежното правоприлагане позволява на незаконната търговия да процъфтява на черния пазар.

Правителството обеща да изкорени незаконната търговия с диви животни, изправена пред нарастващ международен натиск и властите заявиха, че последната успешна операция в тази посока, проведена в Дананг, е най-резултатната досега.

“Огромна пратка от 9,1 тона, за която се предполага, че е от прикрита слонова кост в дървените трупи, е намерена и конфискувана,” съобщава новинарския сайт Хай Куан, официалният рупор на виетнамските митници.

Дървените трупи били напълнени със слонова кост. Пратката е открита открити във вторник в главното пристанище на Дананг на борда на кораб от Република Конго в Централна Африка.

Митнически служител каза пред АФП, че “властите все още проверяват преди да направят окончателно заключение” на пълнежа на трупите. Снимки в държавните медии показаха купища предполагаеми бивни, които се претеглят от офицери в склад след изземването.

Слонова кост се използва за бижута, декоративни домакински принадлежности и традиционна медицина във Виетнам. Страната също е популярен транзитен център за незаконни продукти, свързани с дивата природа, предназначени за други места в Азия, главно Китай.

Правителството се бори да премахне незаконната търговия, но тя се движи в крак с времето и продажбите са се преместили онлайн от традиционните пазари./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент