9 тона слонова кост конфискувани във Виетнам

Във Виетнам са конфискувани 9 тона слонова кост, превозвани укрити в дървен материал от Република Конго, съобщиха митническите власти.

Въпреки че във Виетнам е незаконно да се купува и продава слонова кост, небрежното правоприлагане позволява на незаконната търговия да процъфтява на черния пазар.

Правителството обеща да изкорени незаконната търговия с диви животни, изправена пред нарастващ международен натиск и властите заявиха, че последната успешна операция в тази посока, проведена в Дананг, е най-резултатната досега.

„Огромна пратка от 9,1 тона, за която се предполага, че е от прикрита слонова кост в дървените трупи, е намерена и конфискувана,“ съобщава новинарския сайт Хай Куан, официалният рупор на виетнамските митници.

Дървените трупи били напълнени със слонова кост. Пратката е открита открити във вторник в главното пристанище на Дананг на борда на кораб от Република Конго в Централна Африка.

Митнически служител каза пред АФП, че „властите все още проверяват преди да направят окончателно заключение“ на пълнежа на трупите. Снимки в държавните медии показаха купища предполагаеми бивни, които се претеглят от офицери в склад след изземването.

Слонова кост се използва за бижута, декоративни домакински принадлежности и традиционна медицина във Виетнам. Страната също е популярен транзитен център за незаконни продукти, свързани с дивата природа, предназначени за други места в Азия, главно Китай.

Правителството се бори да премахне незаконната търговия, но тя се движи в крак с времето и продажбите са се преместили онлайн от традиционните пазари./БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС