На вода е първата подводница “Варшавянка” за Тихоокеанския флот

Алексей Даничев/РИА “Новости”

Първата дизел-електрическа подводница по проект 636.3 “Варшавянка” за Тихоокеанския флот – “Петропавловск-Камчатский”, беше спусната на вода в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург.

Подводниците oт този проект са трето поколение, с водоизместимост от 3.95 хил. тона, скорост на подводния ход от 20 възела, дълбочина на потапянето – 300 м, а екипажът се състои от 52 души, съобщава интернет порталът “Взгляд“, предаде RBTH.

Те съчетават акустична незабележимост и диапазон за откриване на цели, оборудвани са с най-новия инерциален навигационен комплекс, модерна автоматизирана информационно-управляема система, високоточни ракетни оръжия и мощни торпедни оръжия.

На въоръжение се намират и 533-мм торпеда, мини и ударни ракетни комплекси “Калибър”.

Подводниците са в състояние да открият целта на разстояние от три до четири пъти по-голямо от това, на което врагът може да ги засече. Ето защо НАТО им даде названието “черната дупка”.

По-рано бе съобщено, че до 2021 г. Тихоокеанският флот ще получи четири модернизирани атомни подводници по проект 949A “Антей”, въоръжени с ракети “Калибър”.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент