Големият бариерен риф умира

С 89% е намалял броят на новите корали в Големия бариерен риф, сочат последните изследвания.

Снимка: barrierreef.org

Учените обвиняват за проблема повишаването на температурата на морската вода.

Последното изследването на Големия бариерен риф е проведено от група учени през миналата година и е публикувано в списание „Нейчър“.

„По цялата дължина на Големия бариерен риф се наблюдава средно 90% спад в сравнение с историческите [през 90-те години] нива на възстановяване на коралите,“ каза за Би Би Си участвалият в изследователския екип професор Андрю Бейърд.

Проучването подчертава връзката между уязвимостта на коралите и повишаването на морската температура в резултат на продължителното глобално затопляне и препоръчва спешни международни действия за намаляване на въглеродните емисии.

Обезцветяването на коралите е причинено от повишаването на температурата на световния океан и се случва, когато коралите при стрес изтласкват водораслите, известни като зооксантели, които им придават цвят. Ако се върнат към нормални условия, коралите могат да се възстановят. Но това може да отнеме десетилетия и ако процесът продължи, коралите ще умрат.

Обезцветяването през 2016 и 2017 г. засегна участък от 1,500 км. от рифа.

„Сега мащабът на смъртността е такъв, че нищо не може да възстанови голяма част от рифа,“ каза професор Бейърд.

Проучването също така е установило, че разнообразието на видовете бебета – корали се е променило. Има 93% спад на вида „Acropora“, който обикновено доминира в здравите рифове и осигурява местообитание за хиляди други видове.

Изследователите твърдят, че възстановяването на коралите може да се случи през следващите 5 до 10 години, ако няма бъдещи обезцветявания.

Въпреки това, предвид настоящите оценки, тази вероятност е „почти немислима“, каза проф. Бейърд.

„Сега сме стигнали до точката, в която местните решения за рифа са почти безсмислени – единственото нещо, което има значение са глобални действията, спиращи изменението на климата“, каза професор Бейърд.

Големият бариерен риф е огромна безценна колекция от хиляди по-малки коралови рифове, простиращи се от северния край на Куинсланд до южния град Бундаберг. Той е обявен от ООН за част от световното природно наследство през 1981 година. ООН твърди, че рифът е „най-биоразнообразен“ от всички обекти на световното природно наследство и има „огромно научно значение“.

Източник БГНЕС Редактор: Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за