Край Турция откриха най-стария кораб в света

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Група от турски водолази откриха кораб на 3600 години, който може да е най-стария откриван до сега, предава Анадолската агенция. Той се намира край бреговете на южната турска провинция Анталия, съобщи губернатора на провинцията.

Корабът, който е датиран от 1600 г. преди новата ера е бил открит край западните брегове от екип на Департамента по подводно проучване на Университета в Анталия.

Той е дълъг 14 метра и е бил открит на дълбочина 50 метра с 1.5 тона медни кюлчета в него.

Говорейки пред репортери губернатор Мюнир Каралоглу описа откритието като единствено по рода си в подводната археология и казва, че този кораб е „Гьобекли тепе” на подводния свят. „Гьобекли тепе” е най-стария познат мегалит в света и често се определя като кота нула на човешката история.

Каралоглу каза, че артефактите, които бъдат намерени на кораба ще бъдат изложени в музея в квартал Кемер, който стана „епицентър на подводната археология”.

Товарът от медни кюлчета е било основното откритие на кораба, казва Хакан Ониз, един от водолазите.

„От типологията на кюлчетата установихме, че корабът е търговски. Благодарение на откритието бе отворена нова глава в историята на подводната археология”, заяви Ониз.

Броят на кюлчетата е бил определен от триизмерно сканиране на кораба, благодарение на сонарно проучване и фотографска мозайка.

Проучване показа, че тези кюлчета са били добити от мините разположени в Кипър и са били излети през 15 или 16 в. преди новата ера. Те са били транспортирани от там за остров Крит.

„Вероятно корабът е попаднал в буря, плавайки до егейските брегове на Кипър. Превозвал е товар от медни кюлчета и точно типа им ни помогна с датировката на кораба. Това може да бъде най-стария кораб, превозващ индустриални стоки”, каза Ониз добавяйки, че сега ще се формира екип, който в продължение на 5 години да изследва кораба.

Преди това, кораб датиран от 1400 г. преди новата ера бе открит край бреговете на Анталия, като се вярваше, че той е най-стария от своя вид, до този момент. Потвърдено е, че този кораб е и по-стар от намерения край българския бряг гръцки търговски кораб, който е на възраст 2 400 г. и бе описван като най-стария цял кораб. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент