Експедиция ще проучва ледниковите периоди

Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към Антарктика през декември, за да започне процес на дълбочинно пробиване на леда в източната част на континента.

Целта на групата е да измъкне замразено ядро от материал с дължина почти 3 километра.

Учените се надяват, че това може да ги доведе до обяснение за причините и честотата на настъпване на ледниковите периоди на земята в най-далечното минало.

Въпреки, че на пръв поглед търсенето може да изглежда доста езотерично, изследователите твърдят, че то е свързано пряко с въпроса каква е вероятността светът да се затопли през предстоящите столетия.

„Нещо се е случило преди около 900 000 години. Периодиката на ледените епохи се променя от всеки 40 000 години на всеки 100 000 години и не знаем защо“, каза д-р Катрин Ритц от Института по екологични науки в Гренобъл, Франция пред Би Би Си.

„Проучването е доста важно, защото ако искаме да прогнозираме какво ще се случи с климата в бъдеще, с увеличаването на парниковите газове, тогава ще трябва да използваме модели, и тези модели ще бъдат калибрирани от случилото се в миналото.“, добави още д-р Ритц./БГНЕС

Последни новини

Последни новини