Украйна сезира Международния трибунал по морско право за арестуваните моряци в Русия

Украйна сезира Международния трибунал по морско право за пленените от Русия украински моряци, съобщи агенция „Укринформ“ с позоваване на президента на страната Петро Порошенко.

Снимка: RT.com
Снимка: RT.com

„Съдебната разправа, която се извършва в Москва над украинските моряци е крещящо доказателство за това, че Русия продължава да демонстрира цинично неуважение към човешките права. Ако за Руската федерация това е игра и шантаж, за нас е борба за съдбата на нашите граждани и за уважение към нормите на международното право“, заявява Порошенко в профила си във Facebook.

„Каквито и демонстрации да прави агресорът, действията му са надеждно парирани от предприетите от нас мерки – и от дипломатическия натиск, и от започнатите процедури в Европейския съд по правата на човека, и от механизма за принудително решаване на спора в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право“, отбелязва президентът на Украйна.

По думите му, външното министерство но Украйна допълнително е сезирало Международния трибунал по морско право с искане да се предприемат допълнителни мерки срещу руската страна за освобождаване на украинските моряци.

„Разчитаме в рамките на броени седмици Трибуналът да задължи Русия да освободи нашите моряци и украинските кораби, а действията й да бъдат определени като неправомерни. Именно такива решения приближават освобождаването на нашите моряци, както и на останалите наши граждани, и правят неизбежно привличането на Русия под международна правна отговорност. Русия все още има шанс да освободи нашите моряци и кораби преди да бъде осъдена за извършеното от Кремъл международно престъпление.“ – коментира Порошенко.

Източник news.bg

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас